Przeszedłem przez młyn w sprawie przekładni kierowniczej do mojego '05. Jestem pewien, że jest taka sama jak w twoim samochodzie. Przeszedłem przez 4 w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Myślę, że obecna w samochodzie ma mały wewnętrzny wyciek, ale nie mogę tego udowodnić. Muszę tylko dodawać niewielką ilość płynu wspomagania co tydzień lub dwa.
W każdym razie... nie ma nowych ani regenerowanych jednostek. Zacząłem od jednostki "regenerowanej", ale to tylko marketingowy BS. Przekładnie NIE są regenerowane. Powodem, dla którego przeszedłem przez 4 do tej pory, jest to, że NIE są regenerowane. Z tego, co udało mi się ustalić, nie ma części do regeneracji przekładni. Tak zwane "regenerowane" jednostki, które znajdziesz, są po prostu czyszczone, malowane i wysyłane. Zobaczysz twierdzenia o "przetestowaniu", ale to nie było moje doświadczenie. Pierwsza przekładnia przeciekała trochę, gdy została zainstalowana. Kilka mil później przeciekała mocno. Druga jednostka miała wewnętrzną usterkę w zaworze sterującym i bardzo trudno było skręcać. Trzecia jednostka miała awarię w VES (silniku elektrycznym) i powodowała DTC zaraz po uruchomieniu samochodu. Zobaczymy, jak długo wytrzyma najnowsza.
Cokolwiek kupisz, będzie to używana jednostka, to tylko kwestia tego, ile za nią zapłacisz. Nawet jeśli kupisz "regenerowaną" jednostkę z gwarancją, nie potrwa długo. Prawdopodobnie będzie miała problemy zaraz po zainstalowaniu. Problemem jest ciągła wymiana. Jeśli wymieniasz je samodzielnie, to dużo pracy w kółko. Jeśli wymieniasz je w warsztacie, za każdym razem płacisz za wymiany. Chociaż część może mieć gwarancję, praca NIGDY jej nie ma. I jest droga. Warsztat, który zrobił mój, zmęczył się wymianą przekładni i pomimo gwarancji na części nie chcą ponownie wymieniać mojej. Kiedy obecna zawiedzie, będę musiał znaleźć inny warsztat, aby wymienić przekładnię. Zastąpione czym, to pytanie za milion dolarów.
Istnieją firmy inżynieryjne, które wykonują niestandardowe przekładnie kierownicze, ale nie mam pojęcia, czy to możliwe, czy nie. Istnieją również filmy na YouTube dotyczące tworzenia niestandardowego elektrycznego zamiennika układu kierowniczego dla przekładni kierowniczej. To wydaje się atrakcyjne, ale nie mam pojęcia, ile wysiłku wymaga taki eksperyment.
Przepraszam, że jestem dołujący, ale to nie jest prosty problem. Życzę ci więcej szczęścia niż ja miałem.